Sałatka „puszkowa” z kurczakiem, porem, papryką i serem
Bardzo prosta do przygotowania sałatka. Większość składników wystarczy wyjąć z puszki, do tego dodać upieczoną lub wędzoną pierś kurczaka, plasterki pora, pokrojoną świeżą paprykę oraz kosteczki żółtego sera. Myślę sobie, że dla wzbogacenia smaku, można by dodać jeszcze 2-3 jajka ugotowane na twardo. Niewielki nakład pracy, a efekt bardzo zadowalający:)
- 1 większa lub 2 mniejsze wędzone piersi kurczaka
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- około 100 g żółtego sera
- 2-3 duże łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Oczyszczonego pora kroimy na plasterki (białą część). Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy do osączenia. Następnie przekładamy do miski.
Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa po odsączeniu kroimy na mniejsze części. Fasolkę przepłukujemy na sicie. Wszystkie składniki łączymy w misce.
Wędzoną pierś kurczaka (bez skórki) kroimy w kosteczkę.
Po usunięciu gniazda nasiennego z papryki, kroimy ją w kosteczkę. Ser żółty kroimy w podobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem z kilkoma łyżkami majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka na każdą okazję i bez okazji 🙂
Dokładnie:)
Pyszna sałatka 🙂 Zjadłabym 🙂
Częstuj się;)
Idealna na imprezę lub wizytę niespodziewanych gości 🙂
Można też zrobić na kolację i dogodzić sobie;)
Uwielbiam takie sałatki- szybkie, proste i co najważniejsze – wszyscy je wcinają!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
O tak:) Nie ma w niej jakichś wyszukanych czy mocno charakterystycznych składników, które mogłyby uchodzić za nie lubiane:)
Sałatka wygląda świetnie i zapewne tak samo smakuje. 🙂
Dziękuję:) Nam bardzo smakowała