Gruszkowe Cappuccino
Przepisów na pyszne ciasta, które chciałabym wypróbować jest tak wiele, że nie raz nie wiem na jakie się zdecydować…
W takich momentach na szczęście można skorzystać z „sondażu rodzinnego”;) Może wydawać się to śmieszne, jednak czasami jest dość skuteczne:) Z kilku propozycji tym razem padło na ciasto z gruszkami.
Postanowiłam wypróbować przepis stworzony przez Panią Kasię Guzik:) Wiernie, krok po kroku, odwzorowałam całą recepturę, bo… po co zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Masa cappuccino:
- 2 śmietany Śnieżki
- 400 ml zimnego mleka
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 10 łyżek cappuccino orzechowego
- 100 ml wrzątku
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
Mus gruszkowy:
- ok 1 kg gruszek
- 150 ml wrzątku
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Masa śmietanowa:
- 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 200 ml mocnej, słodkiej kawy
- kakao
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi dodajemy olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×28) i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Dwie/trzy łyżeczki kawy zalewamy 200 ml gorącej (nie wrzącej) wody, dosładzamy wg uznania (u mnie 2 płaskie łyżki cukru) i mieszamy.
Zimny biszkopt oddzielamy od papieru do pieczenia. Ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go mniej więcej połową porcji kawy.
Żelatynę zalewamy 100 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej.
Zimne mleko ubijamy razem ze śnieżkami na najwyższych obrotach miksera. Gdy uzyskamy gęstą pianę, dodajemy do niej serki homogenizowane oraz proszek cappuccino i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy żelatynę.
Połowę masy przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Pozostałą kawę przelewamy do miseczki. Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na sekundę z każdej strony i układamy obok siebie na masie. Przykrywamy je resztą masy cappuccino, wyrównujemy. Odkładamy w chłodne miejsce.
Gruszki obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobnych oczkach, po czym umieszczamy je w rondelku. Gotujemy gruszki około 5 minut, po czym miksujemy je na gładki mus.
Galaretkę wymieszaną z żelatyną zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino i odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne rozetki. Na koniec całość posypujemy gorzkim kakao.
Wygląda królewsko 🙂 Takie piankowe ciasta, takie lekkie (sprawia takie wrażenie) to ulubione ciasta mojej starszej siostry 🙂
Dziękuję:)
Jak to świetnie wygląda! (już myślałam, że zaserwowałaś jakiś nieznany mi przepis na cappuccino, takie do picia;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję:) Mam nadzieję, że nie jesteś rozczarowana, że to ciasto;)
Prezentuje się bardzo dostojnie 🙂 Na pewno smakuje pysznie 🙂
Nam bardzo smakowało:)
Czy można użyć gruszek z kompotu?
Nie próbowałam, ale myślę, że można zaryzykować – pokroić je na mniejsze części i zmiksować.