Lemon curd
Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy.
Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób można go sobie przygotować w domu.
Tak jak ze wszystkim, tak i lemon curd można przygotować dwojako – z masłem lub bez niego. Z tego też powodu poniżej przedstawiam Wam przepis na obie wersje. Zdjęcie tym razem tylko wersji I – klasycznej, ale robiłam obie i obie są świetne!
Wersja I, klasyczna:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny
- 160 g drobnego cukru
- 80 g masła
Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Następnie ocieramy skórkę (tylko żółtą część) oraz wyciskamy z nich sok.
Do rondelka wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny.
Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu).
Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie).
Wersja II (około 240 g):
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 180-200 g cukru
- 3 cytryny
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Do rondelka wbijamy jajka oraz żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy skórkę oraz sok ze sparzonych, wyszorowanych 3 cytryn oraz cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Naczynie stawiamy na palniku włączonym na średnią moc i podgrzewamy, cały czas mieszając (można też przygotować w tzw kąpieli wodnej). Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając – do zgęstnienia. Dodajemy olej i mieszamy. Masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Lemon curd można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez około 7 dni.
Źródło: Moje wypieki
Nie jadłam.. słyszałam, ze smaczne ale takie przepisy na żółtkach troszkę mnie odtrącają (z całym szacunkiem bo nic nie mam do Twojego lemon curd).
A za dzieciaka czasem wcinało się kogiel-mogiel z surowych jajek z kakao… dziwne prawda xD
Chociaż kto wie? Może gdybym nie wiedziała, że jem lemon curd – ciasto z jego dodatkiem to bym polubiła? ;P
Tak sobie myślę, że gdybym miała ten krem do czegoś przyrównać, to byłby to – nie licząc smaku – domowy budyń. Oczywiście to nie to samo, ale przygotowujesz go w dość podobny sposób i żółtka surowe nie są. Nie znam do końca Twoich smaków, wiadomo, że nie każdy wszystko lubi, ale śmiem podejrzewać, że taki krem i ciasto z jego dodatkiem mogłyby Ci zasmakować:) Wg nas jest uzależniający:))
Nigdy nie jadłam takiego budyniu ale nie brzmi to nieapetycznie 🙂 Jeśli krem i ciasto nie byłoby za słodkie to na pewno 😀
Zawsze można zmniejszyć ilość cukru;)
Dopasować do własnych upodobań i to jest najlepsze 🙂
Jakiś czas temu czytałam, że nadal popularne są jadalne prezenty – słoiczek takiego kremu to dobry pomysł na prezent 😉
Z pewnością każdy łasuch by się z takiego prezentu ucieszył:)
Ponadto takie prezenty są urocze i maja w sobie magię:)
Masz rację – no i miła jest myśl, że ktoś zrobił coś specjalnie z myślą o nas:)
Dokładnie i smakuje nawet coś za czym z reguły nie przepadamy 🙂 Prezenty z serca i z sercem 🙂
przeciez w kremie nie ma surowych jajek.
Oj to to, coś takiego za mną chodziło:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
🙂
uwielbiam wszystko co cytrynowe więc myślę, że by mi smakowało 🙂
Jestem tego pewna:)
Dla lubiących słodkości idealne 🙂
Nawet słodko-kwaśności;)
Pyszny jest, idealny do ciasteczek 🙂
Uwielbiam go:)
Wspaniały krem 🙂 Wygląda obłędnie!
Dziękuję, jest pyszny:)