Ciasto z bogatym wnętrzem ;)
„Ciasto z bogatym wnętrzem”, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:)
Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw”, nie kroi się równo:)
Powiem Wam jednak, że choć moim zdaniem po ukrojeniu nie wyglądało najładniej, goście którzy w tym dniu niespodziewanie nas odwiedzili, sięgnęli w pierwszej kolejności właśnie po nie:)
Do jego przygotowania wykorzystałam produkty HELIO Natura: prażone orzechy laskowe i pistacje. To doskonały wybór, gdyż otrzymujemy świetny smak i prawdziwą oszczędność czasu.
Orzeszki są już prażone i pozbawione ciemnej skórki co niejako usprawnia nam pracę, gdyż tego zabiegu nie musimy już wykonywać sami.
Pistacje zaś są jednymi z nielicznych, które dostępne są w wersji niesolonej. Są intensywnie zielone i w mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:)
Biszkopt:
- 4 jajka (lub 5 małych)
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 500 g twarogu sernikowego
- cukier puder do smaku (ja wykorzystałam około 70-80 g)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki śmietany 30%
- 150 g rodzynek
- garść lub dwie suszonej żurawiny
- 90 g pistacji prażonych HELIO Natura
- 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80-100 g ciasteczek amaretti
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1-2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 400 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- 1-2 śmietan-fix
- kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej, krótko miksujemy. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy do brzegów – ewentualny nadmiar odkrawamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Wstawiamy do lodówki.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
Prażone orzechy laskowe oraz pistacje grubo siekamy (część odkładamy do dekoracji).
Rodzynki i żurawinę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy. Gdy napęcznieje podgrzewamy krótko, tylko do rozpuszczenia. Mieszamy z masą serową.
Czekoladę, orzechy, rodzynki, żurawinę oraz lekko rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Wlewamy również likier. Mieszamy.
Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z formy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi pistacjami, orzechami laskowymi oraz pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
To, ze nie kroi się równo nie ma znaczenia – i tak ciasto je się łyżeczką, potem zeby to przemielą, żołądek przetrawi itd. xD Liczy się smak a ten musi być bogaty jak samo ciasto 🙂
Zastanawiałam się jak wychodzą ciasta a la rolada prostokątna i kanciasta – teraz już wiem xD
🙂
Na prawdę masz talent 🙂
Oj, miło mi, że tak uważasz:)
Wnętrze bardzo bogate i jakie pyszne 🙂
🙂 czyli nie przesadziłam?;) ufff:)
smacznie wygląda !)
Dziękuję:)
Pyszny pomysł na ciasto. Nie wszystko dobre, co równo ukrojone ? Ważny jest skład, a W Twoim ciescie jest on znakomity, moje smaki ❤
Bardzo mnie cieszą Twoje słowa:) Dziękuję ślicznie:)
Obłędnie wygląda 🙂