Ciasto z bogatym wnętrzem ;)

„Ciasto z bogatym wnętrzem”, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:)

Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw”, nie kroi się równo:)

Powiem Wam jednak, że choć moim zdaniem po ukrojeniu nie wyglądało najładniej, goście którzy w tym dniu niespodziewanie nas odwiedzili, sięgnęli w pierwszej kolejności właśnie po nie:)

Do jego przygotowania wykorzystałam produkty HELIO Natura: prażone orzechy laskowe i pistacje. To doskonały wybór, gdyż otrzymujemy świetny smak i prawdziwą oszczędność czasu.

Orzeszki są już prażone i pozbawione ciemnej skórki co niejako usprawnia nam pracę, gdyż tego zabiegu nie musimy już wykonywać sami.

Pistacje zaś są jednymi z nielicznych, które dostępne są w wersji niesolonej. Są intensywnie zielone i w mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:)

Biszkopt:

  • 4 jajka (lub 5 małych)
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • cukier puder do smaku (ja wykorzystałam około 70-80 g)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 150 g rodzynek
  • garść lub dwie suszonej żurawiny
  • 90 g pistacji prażonych HELIO Natura
  • 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80-100 g ciasteczek amaretti
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1-2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 400 ml kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1-2 śmietan-fix
  • kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej, krótko miksujemy. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy do brzegów – ewentualny nadmiar odkrawamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Wstawiamy do lodówki.

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.

Prażone orzechy laskowe oraz pistacje grubo siekamy (część odkładamy do dekoracji).

Rodzynki i żurawinę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy. Gdy napęcznieje podgrzewamy krótko, tylko do rozpuszczenia. Mieszamy z masą serową.

Czekoladę, orzechy, rodzynki, żurawinę oraz lekko rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Wlewamy również likier. Mieszamy.

Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z formy.

Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch i boki ciasta. Posypujemy siekanymi pistacjami, orzechami laskowymi oraz pokruszonymi ciasteczkami amaretti.