Śniadaniowe tosty na bogato

Dziś przybywam do Was ze śniadaniową propozycją na wypasie:)

Nie ma się jednak co oszukiwać – takiego śniadania nie przygotujemy w 10 minut;)

Tosty te są ulubioną propozycją śniadaniową mojego M. ale z racji, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, zarezerwowane są wyłącznie na specjalne okazje;)

Kiedy jednak chcę uraczyć męża czymś wyjątkowym na śniadanie, nie muszę długo zastanawiać się co zrobić. Polecam Wam spróbować. Z pewnością nie pożałujecie:)

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie posiekany koperek lub tymianek)
  • około 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • chleb tostowy
  • 1-2 pomidory
  • czerwona cebula
  • kilka listków sałaty masłowej  lub kilka garści rukoli
  • kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy)
  • kilka plasterków szynki – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy.

Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć 2 łyżki szczypiorku i 1/2 łyżki pozostałych ziół). Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i mieszamy. Następnie dzielimy sos na dwie części. Jedną z nich dodatkowo łączymy z musztardą. Na czas przygotowania omletów sosy schładzamy w lodówce.

Jajka łączymy razem z mlekiem, dodajemy mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz około 1/2 łyżki pozostałych ziół – koperku, natki lub tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. Na małej patelni (u mnie o średnicy mniej więcej 15 cm) rozgrzewamy niewielką ilość masła i wlewamy część masy jajecznej. Smażymy omlet pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Gdy wierzch się zetnie, przewracamy omlet na drugą stronę i dopiekamy jeszcze około minuty. Przekładamy na talerz, a na patelni smażymy podobnie pozostałe omlety.

W międzyczasie na patelni grillowej podpiekamy chleb tostowy.

Jedną kromkę podpieczonego chleba smarujemy majonezem czosnkowo-ziołowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy. Na chlebie, w dowolnej kolejności, układamy wszystko to, na co mamy ochotę: sałatę lub rukolę, omlet (w całości lub przekrojony na pół), posypane solą piórka cebuli, oprószony solą i pieprzem plasterek pomidora, ser oraz plasterek szynki (opcjonalnie). Przykrywamy drugą kromką chleba. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty.

Źródło