Roladki z chleba tostowego
Roladki te zrobiłam nieco spontanicznie. Dla zapowiedzianych gości miałam przygotowane inne przekąski, ale coś mnie naszło i wrzuciłam jeszcze w sklepie chleb tostowy do koszyka. Widziałam kiedyś taki patent i pomyślałam „Dlaczego nie?”. Roladki okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie.
- chleb tostowy
- plastry sera żółtego
- boczek w cienkich plastrach / szynka szwarcwaldzka
- świeża papryka, pokrojona w paseczki
- majonez
- ketchup
Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została nawet jedna roladka, więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego ostatniego mogłoby być nawet dwa razy więcej, ale to już opcjonalnie).
Każdą kromkę chleba tostowego wałkujemy na cienko. Proponuję nie robić tego dużo wcześniej, lub ułożyć jedną kromkę na drugiej i przykryć folią spożywczą, bo chleb dość szybko może obeschnąć.
Następnie każdą kromkę smarujemy majonezem i ketchupem. Nie przesadzamy z ilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak.
Na każdej kromce układamy po plasterku sera, paseczku papryki (opcjonalnie szynki) i zwijamy roladkę. Przygotowaną roladkę owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką.
Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się przyjemnie chrupiący i wypieczony).
Czasem nie trzeba wiele składników aby zrobić śniadanie 🙂
No tak, najlepiej mleko + płatki;) a poważnie, ja zrobiłam te roladki jako przekąskę imprezową, ale sprawdzą się też na śniadanie:)
Kiedyś robiłam podobne z serem, ale Twoje wyglądają i zapowiadają się dużo smaczniej 🙂
Dziękuję:)
wyglądają super!
Miło mi:)
Robię, mam często niezapowiedzianych gości. Wyglądają cudownie, dzięki za pomysł.
Oby tylko smakowały. Pozdrawiam ciepło:)
Czy na zimno tez smakują pysznie ?
Oczywiście 🙂
Czy boczek ma być parzony czy surowy wędzony?
Myślę, że taki i taki się sprawdzi. Z tego co pamiętam, wtedy użyłam parzonego. Jutro będę je robić z boczkiem surowym, to dam znać jak wyszło 😉
Parzony będzie lepszy
Czy jak zrobię roladki dzień wcześniej to też będzie dobrze i czy można ich odgrzewać?
Szczerze mówiąc nie wiem, nie próbowałam.
Dziś były te roladk,zrobiłam z papryka owiniete w boczek wędzony. BYLY PYSZNE.Polecam.