Filety w sosie kurkowym

Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowy obiad – oto on!:) Filety kurczaka owinięte szynką parmeńską i podane z pysznym, fantastycznym kurkowym sosem. Niebo w gębie:)

Na 4 porcje:

  • 4 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • 250 g kurek
  • 400-500 g kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Kurki umieszczamy w misce, zasypujemy je 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Po kilkunastu sekundach

hza pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy je i odkładamy na sito do ocieknięcia. Jeśli po takim zabiegu kurki nie są dostatecznie oczyszczone z piachu, czynność powtarzamy. Większe kurki kroimy na pół.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron na złoto. Filety przekładamy do rondelka, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem.

Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.