Roladki ze schabu z mozzarellą, boczkiem i cebulką
Po prawdzie na obiad miały być zwyczajne panierowane kotlety, jednak już podczas ich rozbijania widać było, że mięso jest świeżutkie, kruchutkie i aż się prosi by zrobić z niego jakieś roladki. Zrobiłam więc z tego co akurat było pod ręką i wyszło bardzo smacznie.
- schab (ilość w zależności od tego ile porcji potrzebujemy)
- 1 duża cebula
- kawałek boczku
- tarta mozzarella (taka jak do pizzy)
- majonez
- sól, pieprz
- jajko
- mąka
- bułka tarta
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry, rozbijamy. Każdy kawałek doprawiamy solą oraz pieprzem. Z jednej strony smarujemy cienką warstwą majonezu.
Cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy w paski.
Na kotlety z majonezem układamy po kilka piórek cebuli, po dwa paseczki boczku, posypujemy około 1 łyżką tartej mozzarelli. Mięso zawijamy w roladki.
Na talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki. Do głębokiego talerzyka rozbijamy jajko, lekko go roztrzepujemy, można posolić odrobinę. Na trzeci talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce, po czym smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu). Wszystkie roladki układamy na blaszce i podgrzewamy jeszcze kilka minut w piekarniku.
Pyszne 🙂
Niesamowicie wyglądają 🙂 Pyszności 🙂
Dzięki:)
Dziękuję Ci Ewo za przepis!!! Od jakiegoś czasu chodził za mną schabik, ale sama nie wiedziałam, co zrobić. Dziś zaglądam do Ciebie i problem z głowy, już wiem co z niego przygotuję :)))
I to połączenie z mozzarellą i boczkiem, pyszności!!!
No to trafiłam z przepisem, cieszę się:)
Mozarella niestety wycieka podczas smazenia 🙁
Gdzieś musiała być „nieszczelność”. A mięsko było dobrze opanierowane? Bo panierka też powinna była zabezpieczyć przed wyciekaniem sera.
Jak długo pięć w piekarniku i na ile stopni piekarnik, czy trzeba jakiś tłuszcz na blaszkę ?
Ja ustawiam 180 stopni, nie daję tłuszczu na blaszkę, a jedynie papier do pieczenia.
Podpiekamy krótko, kilka minut, bo roladki wcześniej smażone były już na patelni. Ja sprawdzam termometrem kuchennym. Jeśli go Pani nie posiada, można jedną roladkę przekroić i sprawdzić czy mięso jest już gotowe.