Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe
Bardzo proste i smaczne drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek. Możemy ugrillować je w ogrodzie na grillu, ale poza sezonem również je przygotujemy – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- 500-700 g mielonego mięsa kurczaka
- 1 cebula
- 150-200 g pieczarek
- bułka tarta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do grilla
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia.
Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta).
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie ze zmielonych 3 pojedynczych piersi kurczaka wyszło 10 kotlecików). Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej więcej po 8 minut z każdej strony na lekko zwilżonym olejem grillu elektrycznym (przedostatni stopień grzania)).
Pysznie wyglądają 🙂 Bardzo chętnie bym zjadła 🙂
Dziękuję:) Proszę się częstować;)
Super pomysł na grilla, bardzo apetyczne kotleciki 🙂
niesamowicie smakowite! chętnie wykorzystam pomysł:) Oby tylko pogoda dopisała;)
Dzięki:) Jeśli pogoda nie dopisze, zawsze można zrobić je w domu, np na grillu elektrycznym:)