Szybkie curry z wieprzowiną
Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:)
Składniki na 3-4 porcje:
- 300 g schabu
- 3 łyżki żółtej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 szkl. ryżu basmati
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- pomidorki koktajlowe
- awokado
Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy go do garnka. Zalewamy wodą, tak by wody było około 2 cm ponad ryż. Dodajemy sól, kmin rzymski oraz garam masalę, mieszamy. Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
Ugotowany ryż przekładamy do miseczek, dodajemy curry. Podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami oraz kawałkami awokado.
Takie dania to ja bardzo lubię 🙂 Curry to świetna przyprawa 🙂 Mniam…
Zjadłabym taki cudowny obiad!