Rolada serowa
Ta wspaniała serowa rolada z mielonym mięsem od kilku już lat jest punktem obowiązkowym wszelkiego rodzaju świątecznego menu. Jest uzależniająca. Niby prosta, a jednak wykwintna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie smaki.
- 6 jajek
- 300 g sera gouda, startego na tarce
- 6 łyżek majonezu kieleckiego
- ok. 600 g mięsa mielonego
- 2 jajka do farszu
- bułka tarta
- sól, pieprz
Jajka ubijamy. Dodajemy starty ser żółty oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut.
Ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze takiej rolady 🙂
Jest pyszna, więc polecam ją przygotować:)
Wygląda niesamowicie apetycznie 🙂 Dla takiego maniaka serowego jak ja jest to propozycja idealna 🙂
To tak jak dla mnie;)
Fajny i smakowity pomysł 🙂
Dzięki:) To taki mój „must do” na Święta