Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku, czyli domowa klasyka, która zawsze smakuje

Spaghetti po bolońsku to jedno z moich absolutnie ulubionych dań. Jest aromatyczne, bardzo sycące i zawsze smakuje każdemu, niezależnie od okazji. Kiedyś sięgaliśmy po gotowy sos w słoiku, ale z czasem przekonałam się, że domowy sos boloński jest nie tylko zdrowszy, ale też banalnie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników dobrej jakości, odrobina czasu i mamy przepyszny, domowy obiad w prawdziwie włoskim stylu.

Domowy sos boloński, prosty i pyszny

Sekret dobrego sosu tkwi w prostocie. Wystarczy dobre mięso mielone, passata pomidorowa, cebula, czosnek, marchewka, oliwa oraz odrobina ziół, najlepiej oregano i bazylia. Połączenie tych składników daje głęboki, aromatyczny smak, który doskonale komponuje się z makaronem.

Gotowanie sosu trwa co prawda około kilkadziesiąt minut, ale jego smak dorównuje temu z najlepszych włoskich trattorii. Co ważne, taki sos można też ugotować wcześniej i przechować w lodówce, a po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Makaron – klasyczne spaghetti czy tagliatelle?

U nas najczęściej sos boloński podaje się ze spaghetti, ale jeśli chcesz podać danie w bardziej autentycznym, włoskim stylu, sięgnij po makaron tagliatelle. Szerokie wstążki lepiej „łapią” sos i sprawiają, że każdy kęs jest jeszcze bardziej satysfakcjonujący. Na koniec nie zapomnij o świeżym listku bazylii, to drobny dodatek, który naprawdę robi różnicę!

Domowy obiad, do którego chce się wracać

Makaron po bolońsku to danie, które nigdy się nie nudzi. Sprawdza się na co dzień, ale z powodzeniem można zrobić go też na niedzielny obiad. Jeśli jeszcze nie próbowałaś robić sosu samodzielnie, zachęcam! To jedna z tych potraw, które pokazują, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.

  • makaron spaghetti (ilość wg potrzeby)
  • ok. 550 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub słoik passaty pomidorowej
  • oregano i suszona bazylia
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • parmezan lub tarty ser żółty do posypania

Spaghetti po bolońsku – wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy i dodajemy cebulę. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, do zeszklenia. Dodajemy posiekany na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dokładamy mięso mielone. Moc palnika zwiększamy do średniej. Mięso oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor dokładamy startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż mięso się zarumieni, a marchewka zmięknie.

Wlewamy passatę (można też dodać odrobinę wody) i dusimy całość na niewielkim ogniu, aż sos ładnie się zredukuje i połączy z mięsem (około 20-30 minut).

Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (lub po prostu bazylią) i odrobiną cukru.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente (około 10 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu).

Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym serem.