Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i gorgonzolą

Brokuł jak wiadomo jest niezwykle delikatny. Gorgonzola zaś… cóż, tego, że jest delikatna chyba o niej powiedzieć nie można;) Spodziewałam się więc zapiekanki dosyć mocno zdominowanej przez tą ostatnią. Jak się okazuje byłam  w błędzie. Zapiekanka mi smakowała, jednak nie będę się tutaj rozpisywać jaka to ona wspaniała, najlepsza itd bo najzwyczajniej w świecie nastawiłam się na coś zupełnie innego, bardziej wyrazistego w smaku. Nie mniej jednak zjedliśmy wszystko i nikt nie grymasił;) po prostu nie nasze smaki by wyrażać większy zachwyt.

  • 500 g makaronu
  • 1/4 kostki masła
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g sera typu gorgonzola
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g mozzarelli
  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka

Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju i doprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką. Mieszamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy odrobiną oliwy z oliwek, zabezpieczając tym samym makaron przed sklejeniem się.

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy ją przez około 2 minuty. Następnie, wciąż mieszając, by nie utworzyły nam się grudki, dolewamy mleko. Po chwili dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego. Układamy część brokuła. Przykrywamy resztą makaronu. Wykładamy resztę różyczek brokuła. Całość posypujemy startą mozarellą.

Zapiekamy około 25-35 minut (do zarumienienia się sera) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ketchupem.

źródło