Kotlety mielone z serkiem topionym
Co zrobić by tanim kosztem odmienić zwykłe mielone? Ano dodać do nich kawałeczek topionego serka. Proponuję wybrać jednak ser jak najlepszej jakości o w miarę neutralnym smaku (np śmietankowy lub ementaler czy gouda).
- 500 g mięsa mielonego
- 1-2 serki topione
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 jajko
- 3-4 łyżki ciepłego mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- sól, pieprz
Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy.
Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę.
Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na średnio rozgrzanym oleju.