Schab pod beszamelem

Pewnie większość osób jedzących mięso, wybiera na obiad od czasu do czasu schab. Dziś przedstawiam przepis na schab właśnie, ale nie byle jaki, bo zapieczony pod pieczarkowym beszamelem. Brzmi pysznie? Zapewniam, że takie jest. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, gościł już u nas wielokrotnie na stole. W zależności od tego jaki kolor beszamelu chcę uzyskać, czasami przygotowuję według przepisu, a czasami pieczarki podsmażam w osobnym rondelku, a ilość soku spod mięsa do beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem.

  • 6-8 plastrów schabu
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżla mąki
  • 80 g drobno startego sera Ementaler

Pieczarki kroimy w plastry.

Oczyszczony schab doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso do czasu aż z obu stron się przyrumieni (przekładając mięso na drugą stronę nie nabijamy go na widelec, ale delikatnie podważamy, lub korzystamy ze specjalnych szczypiec). Przyrumienione mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy je solą i smażymy do odparowania wody.

Mleko na beszamel podgrzewamy w rondelku. Do osobnego rondelka wkładamy masło, roztapiamy na średnim ogniu. Następnie do roztopionego masła dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i podsmażamy by pozbyć się surowizny z mąki. Wlewamy podgrzane mleko, cały czas energicznie mieszamy kuchenną rózgą do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy starty ser, mieszamy. Po chwili do sosu wlewamy również sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też podsmażone pieczarki, mieszamy.

Przygotowany beszamel wykładamy na plastry schabu. Posypujemy startym parmezanem lub grana padano. Wkładamy do piekranika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut (do zarumienienia).

Źródło