Cynamonowe ciasto jogurtowe
Uwielbiam takie ciasta. Proste do wykonania, szybkie, a przy tym przepyszne, wilgotne, pachnące, mięciutkie. Idealne do kubka gorącej herbaty, gdy za oknem zimno i ponuro.
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 75 g zmielonych migdałów
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- cukier puder, do oprószenia
Suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i migdały mieszamy.
W kolejnym naczyniu za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą jajka, miód, jogurt oraz olej. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy (w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Do formy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smakowite ciasto:)