Smażone bułeczki faszerowane mięsem
Przepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki by najeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie.
- 6 – 8 kajzerek
- 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 cebula
- 150-200 g pieczarek
- 3 jajka
- przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna
- papryka słodka i ostra, sól
- bułka tarta
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i trzymamy na piecu do odparowania wody. Odkładamy do przestudzenia.
Bok każdej bułki nacinamy nożem (mniej więcej na 3-4 cm). Delikatnie wyciągamy miąższ. Dodajemy go do mięsa.
Zimne mięso razem z miąższem bułki mielimy w maszynce do mielenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone kajzerki.
Do rondelka wlewamy mleko. Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Jajka wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą bułkę moczymy chwilę w mleku, następnie w jajku, a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju.
Uwaga: Jeśli chcemy nieco „odchudzić” danie, możemy wykorzystać gotowane mięso. Wychodzi równie smacznie.