Zapiekany chleb
Dobry pomysł na pozbycie się zalegającego nam bochenka chleba, to nafaszerowanie go masłem czosnkowym ze szczypiorkiem oraz żółtym serem. Tak przygotowany chleb otrzyma od nas drugie życie – nie tylko będzie pysznie chrupiący, ale i smaczny.
- średniej wielkości bochenek chleba
- 120 g masła
- 2 duże pęczki szczypiorku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 200 g żółtego sera, startego
- 1 duża kulka mozzarelli, startej
- sól, pieprz
Masło wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy najdrobniej jak tylko się da. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki dodajemy do lekko przestudzonego masła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy.
Chleb nacinamy (wzdłuż i wszerz, lub pod skosem) tak, by spód pozostał nienaruszony. W każdą szczelinę wkładamy trochę masła czosnkowego ze szczypiorkiem oraz starte sery (równie dobrze sprawdzą się tutaj inne dodatki takie jak chociażby plasterki szynki lub boczku). Chlebek owijamy folią aluminiową i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg). Podajemy na ciepło.