Placuszki biszkoptowe z brzoskwiniami
Biszkoptowe, słodkie placuszki z dodatkiem owoców w postaci połówek brzoskwiń. Bardzo fajne i delikatne. Początkowo chciałam smażyć beztłuszczowo, ale okazało się, że te smażone na głębszym oleju po prostu wychodzą lepsze.
- 4 jajka
- sól
- 300 ml mleka
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- brzoskwinie w puszce
Żółtka roztrzepujemy razem z mlekiem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Za pomocą szpatułki łączymy obie masy.
Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Smażymy placuszki ( 2 łyżki masy na jeden placek) około 2-3 minuty. Po tym czasie na środku układamy pokrojone na cząstki brzoskwinie. Przekładamy placuszki na drugą stronę i smażymy na złoto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Żródło: 101 przepisów Świata Kobiety Tom 59