Panierowana ryba
Jeśli lubicie ryby panierowane i nie musicie liczyć kalorii, polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Jest on banalnie prosty. W zasadzie całość sprowadza się do tego, że tradycyjnie opanierowaną rybę, smarujemy dodatkowo ubitym na sztywno białkiem jaja, co nadaje panierce delikatności i chrupkości. My przygotowane w ten sposób rybki uwielbiamy. Polecam.
- ulubiona rybka
- sól, pieprz
- jajko + białko
- mąka
- bułka tarta
- sok z cytryny
Rybę, jeśli jest taka potrzeba, kroimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy. Panierujemy tradycyjnie, w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej. Dodatkowo w małym garnuszku ubijamy na sztywno białko z dodatkiem soli. Ubitą pianą smarujemy rybę z obu stron (ja po prostu nakładam ręką). Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia.