Szaszłyki z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie
Szaszłyki dla mięsożerców. Nie dodajemy do nich nic prócz mięsa z kurczaka, które finezyjnie zawijamy na patyczki. Robi sie je bardzo szybko, choć wcześniej muszą poleżakować w lodówce, w marynacie.
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu worcester
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Umyte i oczyszczone mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Do miski dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie mięso delikatnie łączymy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia paski kurczaka nabijamy na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki tworząc kształt węża. Grillujemy z każdej strony kilka minut.