Szaszłyki z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie

Szaszłyki dla mięsożerców. Nie dodajemy do nich nic prócz mięsa z kurczaka, które finezyjnie zawijamy na patyczki. Robi sie je bardzo szybko, choć wcześniej muszą poleżakować w lodówce, w marynacie.

szaszlykizwijane1

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Umyte i oczyszczone mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Do miski dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie mięso delikatnie łączymy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia paski kurczaka nabijamy na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki tworząc kształt węża. Grillujemy z każdej strony kilka minut.

szaszlykizwijane2

Źródło