Roladki drobiowe z płatkami owsianymi
Z pewnością ciekawa alternatywa dla roladek drobiowych, gdyż płatkami owsianymi jeszcze mięsa nie „faszerowałam”. Robię co jakiś czas schab panierowany w płatkach i bardzo nam smakuje, więc pomyślałam, że warto wypróbować ten przepis. Szynkę miałam tylko drobiową, a ta jak wiadomo jest dosyć delikatna w smaku. Następnym razem wypróbowałabym np z parmeńską.
- 100 g płatków owsianych
- 40 g masła
- 4 pojedyńcze piersi kurczaka
- 3 jajka
- 80 g szynki w plasterkach
- mąka i bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy płatki owsiane i smażymy je na chrupko.
Umyte i osuszone mięso wykładamy na deskę, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Za pomocą pędzelka smarujemy kotlety z jednej strony rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Na nie wykładamy plasterek szynki. Zwijamy w roladki i obwiązujemy nicią lub spinamy wykałaczkami.
Roladki obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy od razu po opanierowaniu na średnio rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoto.