Pancakes

Dziś propozycja na pyszne (niedzielne?) śniadanie. Amerykańskie „pankejki”, bo to o nich mowa często goszczą na naszym stole. Te są delikatne jak chmurka, puszyste, po prostu przepyszne. Można podać je oryginalnie z syropem klonowym, czy miodem. Smakują również posmarowane dżemem, ale ja najczęściej zajadam je bez dodatków. Są tak pyszne, że dla mnie są samowystarczalne;)

pankejki1

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka, łączymy je z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą składników, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

Smażymy na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor.

pankejki2