Pancakes
Dziś propozycja na pyszne (niedzielne?) śniadanie. Amerykańskie „pankejki”, bo to o nich mowa często goszczą na naszym stole. Te są delikatne jak chmurka, puszyste, po prostu przepyszne. Można podać je oryginalnie z syropem klonowym, czy miodem. Smakują również posmarowane dżemem, ale ja najczęściej zajadam je bez dodatków. Są tak pyszne, że dla mnie są samowystarczalne;)
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka, łączymy je z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z resztą składników, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Smażymy na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor.