Zupa Cukiniowo-groszkowa

Gdy tylko zobaczyłam przepis na tę zupę, wiedziałam, że to będą moje smaki. Oczywiście, nie zawiodłam się. Zupka jest lekka i pyszna. By zaakcentować jeszcze bardziej zielony kolor, zupkę już na talerzu posypałam jeszcze posiekanym koperkiem. Polecam.

zupacukiniowogroszkowa2

  • porcja rosołowa
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • marchewka
  • por
  • cukinia
  • 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • woreczek ryżu
  • serek topiony (u mnie ementaler)
  • sól, pieprz

Mięsko myjemy, zalewamy zimną(!) wodą. Dodajemy sól (1/2 łyżeczki), listek laurowy oraz 2-3 ziela angielskie, zagotowywujemy. Chochelką zbieramy tworzącą się szumowinę. Dodajemy pokrojoną marchewkę. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40 minut.

W osobnym garnku stawiamy wodę na ryż. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

W tym czasie przygotowywujemy warzywa. Por oczyszczamy, kroimy na plasterki. Umytą cukinię wraz ze skórką kroimy na cieniutkie półplasterki lub na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę masła i wrzucamy krążki pora. Po chwili dorzucamy cukinię. Mieszamy cały czas (by nie przypalić zbytnio pora), do momentu aż cukinia wyraźnie zmięknie.  Zawartość patelni przekładamy do bulionu. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie.

W małym garnuszku ucieramy do połączenia serek topiony wraz z dwoma chochelkami gorącej zupki. Wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego.

zupacukiniowogroszkowa1-wlasciwa