Sałatka selerowa z prażonym słonecznikiem
Szybka sałatka. Chrupiąca dzięki dodatkowi prażonego słonecznika. Ja, oprócz zwykłego selera, użyłam jeden słoiczek selera z dodatkiem ananasa, który miał odrobinę słodszy smak niż ten tradycyjny.
- 2 słoiczki tartego selera
- 2 jabłka
- puszka kukurydzy
- por
- 7 jajek
- 100 g łuskanego słonecznika
- majonez
- sól, pieprz
Por kroimy na plasterki, przelewamy wrzątkiem, osączony przekładamy do miski. Ugotowane na twardo jajka, kroimy w kostkę, dorzucamy do pora. Seler oraz kukurydzę osączamy dokładnie na sicie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem (prażąc słonecznik uważajmy, by go nie przypalić, gdyż będzie gorzki. Gdy zacznie ładnie zmieniać kolor, zdejmujemy go z gorącej patelni,by zapobiec dalszemu prażeniu).