Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii

Jeżeli myślicie, że o sałatkach ryżowych wiecie już wszystko, zapytam czy znacie tą ryżowo-paprykową s.Marii?;)

Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania.

Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca.

Najlepiej smakuje po jakimś czasie od przygotowania, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą.

  • 250 g ryżu
  • 1 nieduży seler (u mnie kawałek około 160g)
  • 2 małe cebule
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka kropli sosu tabasco
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Ryż gotujemy na sypko.

Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w paski lub na plasterki.

Pozbawione gniazd nasienny papryki kroimy na cienkie paseczki.

Kiełbasę kroimy na paseczki (słupki).

Obrany seler trzemy na dużych oczkach tarki.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.

Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy do schłodzonej sałatki. Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

Najlepiej smakuje ona po kilku godzinach, gdy składniki się „przegryzą”.

 

15 thoughts on “Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii”

  1. ile minut gotujemy ryż na sybko? czy tabasco można zastapic chilli w przyprawie? pozdrawiam i proszę o odpowiedz
    -poproszę link do innej sałatki hit:-)

    1. Proponuję wybrać ryż basmati, parboiled albo długoziarnisty (ten ostatni kupuję UncleBens) – gotujemy je wg instrukcji na opakowaniu. Każda z tych odmian raczej na pewno się nie poskleja i ugotuje na sypko:)
      Tabasco można całkowicie pominąć lub faktycznie dodać trochę chilli.
      Inne sałatki które ja szczególnie lubię to:
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2016/12/29/salatka-cebulowa-od-pani-bogusi/ – To jest zdecydowanie moja ulubiona sałatka świąteczna:)
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2016/10/11/salatka-makaronowa/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/06/04/szybka-salatka-z-zielonego-ogorka-slonecznika-i-fety/ – ta do zrobienia na szybko, kilkuskładnikowa
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/04/28/salatka-warstwowa/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2016/10/22/prosta-salatka-imprezowa/ – ta jest pyszna, ale lepsza w sezonie na pomidory, warto ją jednak zapisać i kiedyś zrobić:)
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2016/12/20/salatka-z-wedzonym-kurczakiem/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/11/27/salatka-puszkowa-z-kurczakiem-porem-papryka-i-serem/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/10/17/makaronowa-salatka-w-meksykanskim-stylu/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/22/salatka-sledziowo-buraczana/
      http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/08/19/pyszna-salatka-ala-cesar-wg-karola-okrasy/ – ta ostatnia może niekoniecznie nada się na święta, ale jest pyszna i warta przygotowania:)
      Mam nadzieję, że coś Pani wpadnie w oko. W przyszłym tygodniu dodam na bloga jeszcze jedną sałatkę śledziową – w sosie jogurtowo-musztardowo-koperkowym – też mi bardzo smakowała

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.