Lemon curd

Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy.

Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób można go sobie przygotować w domu.

Tak jak ze wszystkim, tak i lemon curd można przygotować dwojako – z masłem lub bez niego. Z tego też powodu poniżej przedstawiam Wam przepis na obie wersje. Zdjęcie tym razem tylko wersji I – klasycznej, ale robiłam obie i obie są świetne!

Wersja I, klasyczna:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła

Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Następnie ocieramy skórkę (tylko żółtą część) oraz wyciskamy z nich sok.

Do rondelka wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części oraz skórkę i sok z cytryny.

Naczynie stawiamy na palniku i cały czas mieszając, podgrzewamy na średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu).

Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie).

Wersja II (około 240 g):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 180-200 g cukru
  • 3 cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

Do rondelka wbijamy jajka oraz żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy skórkę oraz sok ze sparzonych, wyszorowanych 3 cytryn oraz cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.

Naczynie stawiamy na palniku włączonym na średnią moc i podgrzewamy, cały czas mieszając (można też przygotować w tzw kąpieli wodnej). Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając – do zgęstnienia. Dodajemy olej i mieszamy. Masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Lemon curd można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez około 7 dni.

Źródło: Moje wypieki

19 przemyśleń nt. „Lemon curd”

  1. Nie jadłam.. słyszałam, ze smaczne ale takie przepisy na żółtkach troszkę mnie odtrącają (z całym szacunkiem bo nic nie mam do Twojego lemon curd).
    A za dzieciaka czasem wcinało się kogiel-mogiel z surowych jajek z kakao… dziwne prawda xD
    Chociaż kto wie? Może gdybym nie wiedziała, że jem lemon curd – ciasto z jego dodatkiem to bym polubiła? ;P

    1. Tak sobie myślę, że gdybym miała ten krem do czegoś przyrównać, to byłby to – nie licząc smaku – domowy budyń. Oczywiście to nie to samo, ale przygotowujesz go w dość podobny sposób i żółtka surowe nie są. Nie znam do końca Twoich smaków, wiadomo, że nie każdy wszystko lubi, ale śmiem podejrzewać, że taki krem i ciasto z jego dodatkiem mogłyby Ci zasmakować:) Wg nas jest uzależniający:))

          1. Dopasować do własnych upodobań i to jest najlepsze 🙂
            Jakiś czas temu czytałam, że nadal popularne są jadalne prezenty – słoiczek takiego kremu to dobry pomysł na prezent 😉

          2. Masz rację – no i miła jest myśl, że ktoś zrobił coś specjalnie z myślą o nas:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.