Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami

Przyznam się, że kapustę pekińską (nie licząc sałatki gyros) używam tylko jako dodatek do dań obiadowych. Kiedy więc zobaczyłam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała.

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 puszka mandarynek
  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kremówki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-4 tosty pszenne
  • sól, pieprz
  • cukier

Mandarynki osączamy z zalewy.

Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuszczamy mniej więcej 1 łyżkę masła i rumienimy na nim grzanki.

Umytą i osuszoną kapustę kroimy w szerokie pasy. Przekładamy do miski bądź rozkładamy bezpośrednio na półmisku, na którym sałatkę będziemy serwować. Polewamy schłodzonym dressingiem. Dodajemy osączone mandarynki oraz usmażonego indyka. Posypujemy startym serem oraz grzankami. Podajemy od razu.

Uwagi: Jak zwykle w tego typu sałatkach jeśli przygotowuję ją dla siebie, np na kolację, wówczas mieszam wszystko dokładnie w misce – wszystkie liście kapusty są dzięki temu otoczone dressingiem. Jeśli natomiast chcę podać ją gościom, wówczas układam wszystko na półmisku, tak jak jest to widoczne na zdjęciu i każdy sobie miesza już bezpośrednio na swoim talerzu.

Sałatkę można przygotować nieco wcześniej, chodzi jedynie o to, by grzanki rozsypać po wierzchu tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące.

Jeśli chcemy otrzymać grzanki czosnkowe, wówczas na patelni z roztopionym masłem wystarczy podsmażyć dosłownie pół minutki przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać pokrojony chleb tostowy.

Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety Tom 25

 

8 przemyśleń nt. „Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.