Sałatka makaronowa z serem pleśniowym i winogronami

Makaron, ser pleśniowy i winogrona… do tego jeszcze sos czosnkowy? Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Właśnie ta nietypowość przyciągnęła moją uwagę. Sałatka smakuje całkiem nie najgorzej. Do tego jest dosyć prosta, 3-składnikowa. Szybka w przygotowaniu. Może nie najlepsza, ale dobra. Nie wiem, czy kiedykolwiek ją powtórzę, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś innego.

  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 200 g sera pleśniowego typu brie
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 op. sosu sałatkowego czosnkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy do miski.

Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół.

W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.