Sałatka makaronowa z serem pleśniowym i winogronami

Makaron, ser pleśniowy i winogrona… do tego jeszcze sos czosnkowy? Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Właśnie ta nietypowość przyciągnęła moją uwagę. Sałatka smakuje całkiem nie najgorzej. Do tego jest dosyć prosta, 3-składnikowa. Szybka w przygotowaniu. Może nie najlepsza, ale dobra. Nie wiem, czy kiedykolwiek ją powtórzę, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś innego.

  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 200 g sera pleśniowego typu brie
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 op. sosu sałatkowego czosnkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy do miski.

Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół.

W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem.