Musli z jogurtem i dżemem, czyli leniwe śniadanie;)

Dziś bardziej pomysł niż przepis na śniadanie. W takie poranki, gdy za oknem ziąb i mróz jedyne czego pragnę to wrócić pod cieplutką kołderkę. Takie śniadanie w łóżku to byłoby to! Każdy z nas przecież zasługuje od czasu do czasu na chwile słodkiego lenistwa i odpoczynku. Dlatego… przygotujmy sobie szybkie śniadanie z musli i jogurtu naturalnego, a żeby nieco osłodzić całość przełóżmy to dżemem z czarnego bzu, który podnosi odporność, więc w sezonie zimowym jest jak najbardziej wskazany, a potem… wracajmy leniuchować do łóżka;)

U mnie w dwóch wariantach – jeden z płatkami migdałowymi, drugi z owocami – do wyboru/do koloru:)

Na 1 porcję:

  • mniej niż 1/2 szkl. ulubionego musli
  • 3-4 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • dżem 100% z owoców Czarny Bez Łowicz
  • kilka świeżych owoców lub kilka łyżek płatków migdałowych

Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe (jeśli chcemy je dodać). Odkładamy.

Na tej samej patelni podprażamy teraz płatki owsiane. Zdejmujemy z patelni gdy leciutko się przyrumienią.

Płatki owsiane mieszamy w miseczce z musli. Zalewamy 3-4 łyżkami wrzątku, by nieco zmiękły i napęczniały. Część przekładamy do szklanki. Przykrywamy 2 łyżeczkami dżemu z czarnego bzu. Na dżem wykładamy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Ponownie wykładamy musli, dajemy jogurt i dekorujemy kleksem z dżemu oraz świeżymi owocami lub posypujemy podprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

 


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!