Piernik z powidłami i czekoladą

Łatwy do przygotowania, szybki, wysoki oraz bardzo smaczny piernik.  U mnie niestety z mniejszą ilością powideł, gdyż miałam tylko półtorej słoiczka, ale i tak wyszedł świetny. Zapraszam:)

Piernik:

  •  3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 440 g płynnego miodu
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2,5 płaskich łyżeczek sody
  • 2 pełne łyżki kakao

Przełożenie:

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8 – 9 łyżek kremówki

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku.  Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę.  Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Formę o wymiarach 25×35  wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę. W połowie czasu pieczenia, jeśli wierzch ciasta byłby już mocno brązowy, przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia.

Zimne ciasto przekrawamy na pół.

Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy je kilka minut. Gorące nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy resztę powideł.

Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.

Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej do roztopienia. Następnie umieszczamy ją w szprycy, zakładamy końcówkę z małą dziurką i polewamy cienkim strumykiem tworząc drobną kratkę.

Nie przechowujemy w lodówce.

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.