Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą

Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę. Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze ten sposób jest dosyć podzielny. Moja dzisiejsza propozycja, jest może nieco bogatsza składnikowo, jednak z jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci musztardy nieco zaostrza smak całości.

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 4 plastry sera np ementaler
  • 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie)
  • 4 parówki
  • musztarda
  • ketchup
  • 1 żółtko – opcjonalnie

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek).

Na każdy prostokąt kładziemy plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta francuskiego). Posypujemy prażoną cebulką.

Parówki nacinamy wzdłuż. Wewnętrzną stronę smarujemy musztardą oraz polewamy niewielką ilością ketchupu. Układamy na cieście, na środku. Ciastem owijamy parówkę, końcówek ciasta nie sklejamy.

Blaszkę skrapiamy niewielką ilością zimnej wody, układamy parówki (można je posmarować rozmąconym żółtkiem). Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 20-25 minut.