Smażone bułeczki faszerowane mięsem

Przepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone  są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki by najeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie.

  • 6 – 8 kajzerek
  • 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 150-200 g pieczarek
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna
  • papryka słodka i ostra, sól
  • bułka tarta

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i trzymamy na piecu do odparowania wody. Odkładamy do przestudzenia.

Bok każdej bułki nacinamy nożem (mniej więcej na 3-4 cm). Delikatnie wyciągamy miąższ. Dodajemy go do mięsa.

Zimne mięso razem z miąższem bułki mielimy w maszynce do mielenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone kajzerki.

Do rondelka wlewamy mleko. Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Jajka wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Każdą bułkę moczymy chwilę w mleku, następnie w jajku, a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju.

Uwaga: Jeśli chcemy nieco „odchudzić” danie, możemy wykorzystać gotowane mięso. Wychodzi równie smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.