Sos Feta (idealny do karkówki z grilla)
Absolutnie fenomenalny sos do mięs z grilla, zwłaszcza do karkówki.
Lekko słony, z wyraźnym posmakiem czosnku i lekko ziołowy. Pyszny.
Planując grilla, miejcie na uwadze ten przepis 🙂
Składniki:
- 85 g sera feta (może też być favita)
- 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 i 1/2 łyżki oliwy
- 8 dużych listków bazylii
- sól, pieprz
W misie rozdrabniacza umieszczamy jogurt, pokruszony ser feta, zimną wodę, sok z cytryny, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy do połączenia. Wlewamy oliwę i miksujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy do mięs z grilla.
brzmi ciekawie. muszę spróbować 🙂
Spróbuj koniecznie, jestem pewna,że nie pożałujesz 🙂
Podoba mi się ten pomysł. Taki sos to ja bym i do frytek wszamała 🙂
To jest świetne zastosowanie 🙂 Nie pomyślałam o tym 🙂
Fajny pomysł. Wypróbuję w czwartek.
Jak superowo, że pomysł Ci się spodobał 🙂 Ja dałam mały ząbek czosnku, a w smaku był on wyczuwalny, tak więc radzę zacząć od mniejszego i ewentualnie dodać jeszcze. To taka mała rada, żeby nie było zbyt czosnkowo 😉
Jutro będę miała grilla, więc akurat wypróbuję przepis 🙂
No to się świetnie wstrzeliłam czasowo:) Super!
A zamiast bazylii polecam mięte, super smak 🙂
Super pomysł. Dziękuję za podpowiedź. Na pewno będę robić też i w takiej wersji, tym bardziej, że mięta mi pięknie rośnie na ogrodzie 🙂
Chętnie wypróbuję, idealny do grilla 🙂
Do grilla najlepszy 🙂
Sos super. Nie miałam bazylii dodałam miętę i to był błąd jak dla mnie.
Z miętą jeszcze nie robiłam, ale w teorii sam pomysł zamienienia na nią bazylii wydawałby się fajny. Za to w praktyce może faktycznie ta bazylia jednak lepsza jest i bardziej pasuje – co kto lubi:)
Cieszę się, że mimo to sos smakował. Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się opinią:)
Dla mnie ta mięta szczupaka.
Szczypala
Ok, teraz jest to bardziej jasne 😉 🙂 może było jej za dużo?
Chyba nie dałam 4 listki.Myślę ze to była mięta pieprzowa. (Miałam ja od koleżanki ).
Masz rację, ilość w sam raz. Twój komentarz na pewno będzie wskazówką dla innych czytelników 🙂 dzięki!
Czy zamiast bazylii może być koperek?
Można eksperymentować z ziołami. Wiele zależy od tego co kto lubi. Osobiście nie próbowałam z koperkiem, więc nie wiem jak smakuje, ale może być smacznie 🙂
Ile taki sos może stać w lodówce?
Zrobiłam z oregano bo to moje ulubione zioło. Sos wyszedł pyszny.