Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami

Prosty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki.

  • 2 op. ciasta francuskiego xl
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 op. tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • jajko

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zdejmujemy z patelni.

Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty.

Teraz w każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na spodzie (po usunięciu go, z wierzchniej warstwy powstanie tzw ramka).

Przygotowane ciasto napełniamy farszem. Ramkę smarujemy pozostałym jajkiem. Wierzch posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut (do zarumienienia).

Podobnie postępujemy z drugim ciastem.