Sałata lodowa z mozzarellą i musztardowym sosem

Choć sałata lodowa jest podobno jedną z najmniej wartościowych sałat jeśli chodzi o witaminy, to u nas jednak jest bardzo lubiana za smak i chrupkość. Świetnie pasuje w towarzystwie różnych warzyw. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym, czy musztardowym.

Dziś właśnie zapraszam na odsłonę sałatki z warzywami, mozzarellą i musztardowym sosem.

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek tzw wąż
  • 1 czerwona papryka
  • 1 op. mozzarelli w zalewie

Sos:

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

 

Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki.

Pomidorki kroimy na pół.

Ogórka (jeśli jest stary obieramy ze skórki) kroimy na plasterki lub półplasterki.

Warzywa łączymy ze sobą w misce.

Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.

Musztardę łączymy z oliwą. Dodajemy odrobinę gorącej wody, mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.