Rolada z jajkami i szynką

Roladę tę przygotowałam po raz pierwszy na zeszłoroczne Święta Wielkanocne. Szczerze mówiąc przede wszystkim skusił mnie jej wygląd. Jakież było moje zadowolenie gdy okazało się, że rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też bardzo dobrze smakuje! Jest to wyśmienita przekąska nie tylko na Święta, ale też na różne uroczystości rodzinne. Zdecydowanie warto ją przygotować:)

  • 600 ml rosołu (u mnie wywar z 2 kostek drobiowych)
  • 13 płaskich łyżeczek żelatyny
  • ser gouda w dużych plastrach
  • 4-5 jajek
  • cienkie plasterki szynki drobiowej
  • 1-2 łyżki octu (użyłam octu jabłkowego)
  • sól morska

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy po przestudzeniu.

Dwie kostki rosołowe zalewamy 600 ml wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia.

Do szklanki przesypujemy odpowiednią ilość żelatyny. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie żelatynę przelewamy do garnka z resztą bulionu. Dodajemy ocet oraz doprawiamy dodatkowo solą.

Kilka łyżek bulionu przelewamy do pustej foremki (myślę, że ułatwi to późniejsze wyjęcie całości z formy) i wstawiamy na moment do lodówki, by stężało.

Następnie na dnie formy układamy obok siebie plastry sera (w taki sposób, by jeden plasterek wypełnił dno i boki foremki). Przez środek układamy ugotowane jajka. Z plasterków szynki formujemy harmonijkę i układamy obok jajek, po obu stronach. Zalewamy tężejącym wywarem. Przykrywamy plastrami sera, delikatnie dociskamy (jeśli wierzchnią warstwę sera układamy na zakładkę, warto pomiędzy sery wpuścić odrobinę wywaru, który posłuży za „klej”).

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy (w tym celu należy keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie).

Uwagi: Celowo nie podaję dokładnej ilości szynki i sera żółtego, gdyż wiele zależy od wielkości samych składników, jak i od rozmiaru formy jakiej użyjemy. Ja wykorzystałam półokrągłą keksówkę o wymiarach 27x13cm. Wykorzystałam około 8 plastrów sera (w tym 3-4 duże plastry sera tylżyckiego na wyłożenie dna blaszki, i 4 plastry mniejszej goudy na wierzch – który po wyjęciu rolady z formy, był dnem;)), 4 duże jajka i około 120 g szynki z indyka. Początkowo bałam się dodatkowo doprawiać bulion solą, ale wyszło idealnie.

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?