Zielone spaghetti
Błyskawiczne do przygotowania danie, które jeszcze szybciej niż się robi, znika z talerzy! Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu:)
Do tego jest pyszne i zdrowe.
Pesto można przygotować jedynie z samej bazylii, ale polecam tak jak w przepisie dodać również świeżą kolendrę. Dodatkowo pesto wzbogacone jest owocem awokado, które jest bogate w potas, witaminy i zdrowe tłuszcze.
Nic tylko zajadać:)
Na 4 porcje:
- 1/2 op. makaronu spaghetti Lubella
- 1 awokado
- pół pęczka/doniczki liści bazylii
- pół pęczka/doniczki świeżej kolendry
- 1-2 małe ząbki czosnku
- 30 g parmezanu lub Grana Padano + dodatkowo do posypania
- 1/4 szkl. oliwy (u mnie oliwa z orzechów włoskich)
- sok z połowy cytryny
- 1/2 papryczki chilli/pepperoni
- sól, pieprz
- garść pistacji do dekoracji
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ i przekładamy go do rozdrabniacza do warzyw/malaksera. Dodajemy czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz zioła. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Odcedzony makaron mieszamy z pesto. Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i pokrojoną papryczką chilli.
Uwagi: Do malaksera można dorzucić również garść orzechów pinii lub pistacji i zmiksować je z resztą składników. Ja osobiście wolę danie posypane kawałkami pistacji.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Pysznie wygląda i jaki cudny kolorek 🙂
I fantastycznie smakuje:) Spróbuj koniecznie Aniu:)
O tak, właśnie na coś takiego miałam ochotę. Szukałam własnie jakiś ciekawych przepisów na obiad z avokado i to strzał w dziesiątkę 🙂
Bardzo się cieszę:) To doskonały przepis na szybki i zdrowy obiad lub ciepłą kolację:)
Ponownie wiosna na talerzu xD
Trzeba sobie jakoś uprzyjemnić ponury dzień;):)
To ja na wynos poproszę taką porcyjkę 🙂
Już pakuję;)
Awokado i parmezan – już mnie masz <3 Wygląda przepysznie 🙂
W takim razie liczę na to, że zrobisz u siebie. Warto:)
od jakiegoś czasu chodzi za mną takie danie:) wygląda wspaniale 🙂
No to cieszę się, że się wstrzeliłam w czasie z takim przepisem:) Dziękuję:)