Kotlety mielone z serkiem topionym
Co zrobić by tanim kosztem odmienić zwykłe mielone? Ano dodać do nich kawałeczek topionego serka. Proponuję wybrać jednak ser jak najlepszej jakości o w miarę neutralnym smaku (np śmietankowy lub ementaler czy gouda).

- 500 g mięsa mielonego
 - 1-2 serki topione
 - 1/2 szkl. płatków owsianych
 - 1 jajko
 - 3-4 łyżki ciepłego mleka
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - bułka tarta
 - sól, pieprz
 
Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy.
Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę.
Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na średnio rozgrzanym oleju.













