Sałatka z pieczonymi batatami

Lekka sałatka z dodatkiem pieczonych batatów. Idealna na kolację czy jako sałatka do pracy.

Ja tym razem wykorzystałam jednego ziemniaka, ale można dać dwa bataty, będzie jeszcze lepiej i nieco bardziej treściwie.

A jeżeli lubisz sałatki z pieczonym batatem, zobacz też przepis na sałatkę z kuskusem, batatem i serem halloumi.

na 3-4 porcje:

  • 1-2 bataty
  • 1 op. roszponki
  • 1 jabłko
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • 1-2 garście orzechów (pekan, laskowe, włoskie lub nerkowce)
  • 1/2 op. sera sałatkowego (feta, favita)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • zioła prowansalskie/oregano
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  • 1 łyżka musztardy np sarepskiej
  • 1/3 szkl. oliwy
  • sól, pieprz

Obrane bataty kroimy w kostkę. Polewamy je 1-2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką syropu klonowego i oprószamy ziołami prowansalskimi/oregano oraz solą i pieprzem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do miękkości!).

W słoiczku umieszczamy składniki sosu, potrząsamy do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie półplasterki.

Ser sałatkowy kroimy w kostkę.

Roszponkę myjemy, osuszamy. Rozkładamy na 3-4 talerzach, na których będziemy serwować sałatkę. Na roszponce rozkładamy upieczone bataty, jabłko oraz ser sałatkowy. Całość posypujemy orzechami i suszoną żurawiną. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.