Jajka z patelni z papryką i chorizo

Dziś niebanalny pomysł na śniadanie – jajka sadzone na podsmażonej papryce, cebuli, chorizo i … sticksach ziemniaczanych. Inspiracja na to danie pochodzi z książki Czas na Portugalię. Muszę powiedzieć, że smakowo bardzo fajne i zaskakujące. Robiłam już dwa razy i pewnie zrobię ponownie 🙂

To pomysł na śniadanie, którym z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać większą ilość chorizo lub papryki.

na 2 nieduże porcje:

  • 60 g pikantnego chorizo
  • 35 g sticksów ziemniaczanych
  • 1 mała cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa

Cebulę kroimy w piórka.

Chorizo kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy na cienkie paseczki.

Na małą patelnię wrzucamy chorizo, smażymy, aż do lekkiego zrumienia. Zdejmujemy z patelni.

Patelnię lekko oczyszczamy ręcznikiem papierowym, wlewamy około 1/2 łyżeczki oliwy/oleju i wrzucamy piórka cebuli. Po chwili dodajemy paprykę. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż do zeszklenia się warzyw. Dodajemy odłożone chorizo. Wsypujemy sticksy ziemniaczane, lekko mieszamy. Na koniec wybijamy jajka. Smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną (u mnie pod przykryciem). Pod koniec oprószamy solą oraz pieprzem.

Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.