Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem

Sałatka ryżowa z mięsnym dodatkiem i odrobiną słodyczy – w tym przypadku w postaci rodzynek i ananasa – to coś, co zdecydowanie trafia w mój gust.

Bardzo lubię tego typu sałatki (zwłaszcza żółciutkie od przyprawy curry) więc pewnie wiele podobnych będzie się pojawiać na blogu:)

  • 250 g ryżu np długoziarnisty lub parboiled
  • 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka
  • puszka ananasa
  • około 3/4 szkl. rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • curry
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy około 1 łyżeczką przyprawy curry. Mieszamy.

Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję na cienkie plastry, a następnie na paseczki).  Posypujemy solą, pieprzem oraz niewielką ilością curry. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.

Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Po upływie około 2-3 minut odcedzamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy doprawiony solą, pieprzem i cukrem majonez. Mieszamy.

Sałatkę podajemy schłodzoną.