Ciasto „Ptasie Mleczko”

Bardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao lub przygotuję do tego nasączenie.

Biszkopt: (może być też „zwykły” kakaowy)

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 galaretki cytrynowe

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl. wody

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz cienkim strumieniem wlewamy olej, ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy oraz serki homogenizowane. Następnie wlewamy zimną, płynną galaretkę. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wystudzony biszkopt.

Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier i kakao. Gdy się połączą dodajemy śmietanę, mieszamy rózgą aż do połączenia. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Do polewy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż polewa nieco zgęstnieje. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Odkładamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.

Źródło