Obiadowa surówka z kiszonej kapusty

Odkąd pamiętam moi rodzice zawsze kisili kapustę. W okresie zimowym była nieodłącznym elementem dań obiadowych. Podawano ją zarówno do ryby, jak i do mielonego czy żeberek. Początkowo nielubiana, teraz nie wyobrażam sobie by mogłoby jej nie być. Moja mama podawała z dodatkiem jabłka (ze skórką), mi jakoś ta wersja nigdy nie odpowiadała;)

surowkazkapkisz

Czytaj dalej Obiadowa surówka z kiszonej kapusty

Pomidorowe risotto

Długo zastanawiałam się czy opublikować ten przepis. Blog miał być z założenia pomocą w zapamiętaniu przepisów, które smakowały i chciałoby się je powtórzyć. Co do tego dania mam mieszane uczucia:P Może istotą sprawy jest to, że przygotowywałam je podczas choroby, gdzie generalnie nie miałam ani apetytu, ani smaka na nic, ale wydawało mi się za bardzo pomidorowe:P Mężowi natomiast smakowało, o czym świadczył pusty talerz, po podwójnej repecie;) Tak więc zapisuję, może kiedyś mąż upomni się o powtórkę;)

pomidorowerissotto2

Czytaj dalej Pomidorowe risotto

Placuszki z płatkami owsianymi

U mnie w domu wszyscy dobrze już wiedzą, że UWIELBIAM wszelkiego rodzaju placuszki/racuszki  i pomimo, iż wiem, że smażone najzdrowszym nie jest, nic na to poradzić nie mogę – nie potrafię przejść obojętnie obok przepisów na różne placki, nie wypróbowawszy ich. Ten znaleziony na Kwestii Smaku jest po prostu genialny. Placki wychodzą delikatne, puszyste, wyjątkowe. A co najistotniejsze, nie jest to tylko moja opinia – plackoholika, ale wszystkich domowników, których uraczyłam tym specjałem. Polecam.

placuszkizplatkamiowsianymi2

Czytaj dalej Placuszki z płatkami owsianymi

Słonecznikowiec

Przepis znaleziony na blogu Cynamonowe szczęście. Niestety na sklepowej półce zabrakło masy krówkowej o smaku kawy, musiałam więc wykorzystać tradycyjną, dolewając do masy maślano-budyniowej rozpuszczoną w 2 łyżkach kawę. Ciasto z serii: „najlepsze następnego dnia”, gdy spody ciasta zmiękną.

slonecznikowiec1

Czytaj dalej Słonecznikowiec

Filety z kurczaka w płatkach migdałowych

Danie, które według mnie uchodzić może za eleganckie. Możemy zaserwować je na uroczysty obiad, lub kolację dla gości. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, że piana z białek szybko podchodzi wodą, więc przygotowujemy ją przed samym smażeniem. Ważnym jest również, by zbyt mocno nie przypiec migdałów, bo spalone nie smakują dobrze i nie prezentują się tak efektownie;)

filetyzkurczwplatkach1

Czytaj dalej Filety z kurczaka w płatkach migdałowych