Babka jabłkowo cynamonowa z orzechami

W sezonie jesiennym na stołach królują ciasta z jabłkami i z orzechami. To połączenie niemalże doskonałe.

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Ostatnie zdanie opisu mówiące o tym, że po spróbowaniu będziemy często do niej wracać, utwierdziło mnie w przekonaniu, że chcę upiec tą właśnie babkę.

Oczekiwałam wilgotnej, pysznej, pachnącej cynamonem, z mnóstwem chrupiących kawałków orzechów, babki, i tak też właśnie było.

Dziś, po konsumpcji, mogę przyznać autorce rację – o tak, ja z pewnością upiekę ją nie raz. Może i Wy się skusicie? Gwarantuję, że uda się wyśmienicie.

Czytaj dalej Babka jabłkowo cynamonowa z orzechami

Orzechowiec z masą na gorąco

To taki klasyk, który osobiście kojarzy mi się z dzieciństwiem (głównie zaś jako jedno z ciast, którym niegdyś zwykle częstowali Nowożeńcy). Poza tym nie znam osoby, której by to ciasto nie smakowało. Jedynym minusem jest to, że troszkę się kruszy przy krojeniu…. ale może to tylko mi zawsze tak wychodzi;)

orzechowieczmasanagoraco3

Czytaj dalej Orzechowiec z masą na gorąco

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, fasolką i koperkiem

Przepis na sałatkę wypatrzony tutaj .Miało być prosto, szybko i smacznie i tak też było. Sałatkę przygotowałam z myślą o zabraniu jej do pracy i zjedzeniu zamiast kanapki. W tej roli sprawdziła się znakomicie. Trzeba jednak przyznać, że tego typu (w sensie ziemniaczane) sałatki trzeba po prostu lubić. Z pewnością nie jest to sałatka dla każdego, choć jak podaje pani Magda, u której przepis znalazłam, sałatka jest uniwersalna.

salatkaziemniaczanaGS2

Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, fasolką i koperkiem

Sałatka z kaszki kuskus

Nie macie czasu i ochoty by obierać i gotować ziemniaki? Znudził Wam się ryż czy makaron jako dodatek do dań mięsnych? A może po prostu macie ochotę na sałatkę? Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedzieliście twierdząco, to dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was. Szybka i smaczna sałatka z kuskusem i świeżymi warzywami, którą przygotujecie w mniej niż 30 minut. U mnie sprawdziła się właśnie w roli dodatku do drugiego dania, a to co pozostało zjedliśmy na kolację. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie jej jako typowej sałatki imprezowej, to jak dla mnie brak majonezu ją dyskwalifikuje w tej roli, ale to mówię ja – fanka majonezu:)

salatkazkuskusu1

Czytaj dalej Sałatka z kaszki kuskus

Panierowana ryba

Jeśli lubicie ryby panierowane i nie musicie liczyć kalorii, polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Jest on banalnie prosty. W zasadzie całość sprowadza się do tego, że tradycyjnie opanierowaną rybę, smarujemy dodatkowo ubitym na sztywno białkiem jaja, co nadaje panierce delikatności i chrupkości. My przygotowane w ten sposób rybki uwielbiamy. Polecam.

panierowanaryba2

Czytaj dalej Panierowana ryba

Ciasto „Łabędzi puch”

Przeglądając „internety” trafiłam na ten przepis. Początkowo nazwa nic mi nie mówiła, ale gdy wczytałam się w składniki powoli pamięć zaczęła powracać. Kilka lat temu razem z koleżanką z pracy zrobiłyśmy to ciasto, każda u siebie w domu;) a po naszej wymianie wrażeń, wszyscy w pracy chcieli dostać przepis;) Nie jestem pewna, czy wówczas korzystałam dokładnie z takich proporcji, ale nie zmienia to faktu, że ciasto naprawdę jest zaskakujące. Zaskakujący jest również jeden z użytych do niego składników, a mianowicie czerstwe kajzerki;) Bez obaw jednak, do kremu sprawdziły się doskonale;) Jedyna moja uwaga, to może jak dla mnie masa była zbyt słodka, ale na to zawsze jest rada – wystarczy odrobina mniej cukru. Proporcje podaję jednak za oryginałem.

labedzipuch2

Czytaj dalej Ciasto „Łabędzi puch”

Rolada z wafli

Pyszna i szybka w wykonaniu rolada, która przyciągnie uwagę gości. Możemy użyć do jej wykonania ulubionych dodatków takich jak śliwki, rodzynki, morele, czy orzechy. Jeżeli jednak chcemy podać ją gościom, należy przygotować ją dzień wcześniej, gdyż by łatwo i ładnie się kroiła musi odleżeć kilka godzin w lodówce.

roladazwafli3

Czytaj dalej Rolada z wafli