Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola

W dniu dzisiejszym obchodzimy #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017.

U mnie, jako fanki makaronów, nie mogło zabraknąć w tym dniu właśnie dania z makaronem w roli głównej. Dodatki również świetne, więc zapraszam:)

Taki makaron przygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:)

Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos.

Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci.

Wypróbujcie! Polecam gorąco:)

Czytaj dalej Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola

„Szarlotka” – bez pieczenia

Bez względu na to czy swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęliście lata temu, czy dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki, polecam Wam to ciasto bez pieczenia.

Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Poważnie! Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:)

Czytaj dalej „Szarlotka” – bez pieczenia

Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem

Ze wszystkich zapiekanek te ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:)

Czytaj dalej Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i faktycznie nie zawiodłam się. Od czasu, gdy przygotowałam je po raz pierwszy, zawsze z chęcią do nich wracam.

Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów.

Ja wafle przygotowałam i  z wykorzystaniem gorzkiej (wówczas nie zrobiłam zdjęcia) i mlecznej czekolady. Zdradzę Wam, że wersja z gorzką czekoladą bardziej  przypadła mi do gustu zarówno smakowo, jak i wizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:)

Czytaj dalej Wafle z mlekiem w proszku

Serniczek na zimno z galaretką

Szybki i smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa dobrze stężeje – ja wykorzystałam ser w kostkach, uprzednio dwukrotnie zmielony, i dopiero na drugi dzień smakował jak serniczek, a nie zwykły biały twaróg;)

Czytaj dalej Serniczek na zimno z galaretką

Sałatka „pod wódeczkę”;)

Skuszona nazwą, postanowiłam przygotować taką sałatkę na imieniny mojego Taty:) W sumie nie wiem co Wam o tej sałatce napisać, bowiem prawie w ogóle jej nie skosztowałam. Rodzinka natomiast chwaliła, więc przekazuję ich pozytywną opinię:) Generalnie mix składników jest tutaj dość specyficzny – trzeba lubić i pomidory suszone i czosnek marynowany i czarne oliwki i fetę;) Wg mnie to sałatka dla odważnych:)  No to…. kto się skusi?;)

Czytaj dalej Sałatka „pod wódeczkę”;)

Kurczak pieczony na ryżu

Niedawno wpadł mi w oczy przepis na pałki kurczaka pieczone na ryżu. Obiad, który praktycznie robi się sam. Jedyne czego od nas wymaga, to podsmażenia pałek, pokrojenia cebuli i ułożenia wszystkiego w naczyniu. A jeśli do tego podamy wszystko np z piklami ze słoika, to zyskujemy trochę czasu na coś innego. Pisałam już, że do tego świetnie smakuje? Nie? A to przecież najważniejsze:)

Czytaj dalej Kurczak pieczony na ryżu