Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji

Ciasto to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Przygotowując je nawet nie przypuszczałam, że będzie mi AŻ TAK smakować:)

Smak taki jak w nazwie: jabłkowo-orzechowy z lekko wyczuwalną wkładką krucho-drożdżową. Najlepsze chyba na 2-3 dzień po przygotowaniu. Myślę, że z tego też powodu świetnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Możemy przygotować go wcześniej, a zachowa super smak i świeżość na długo.

Jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi. I przede wszystkim jest bardzo, bardzo dobre. Polecam:)

Biszkopt orzechowy:

  • 7 jajek
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 140 g mielonych orzechów
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g drożdży
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wraz z orzechami dodajemy do masy jajecznej – delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Do garnuszka dajemy cukier puder. Dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy, aż do ich rozpuszczenia (do otrzymania płynnej konsystencji).

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne masło i siekamy go razem z mąką. Następnie na środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Zagniatamy gładkie ciasto, które na końcu dzielimy na dwie części.

Jedną częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Na cieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są bardzo soczyste, można je z lekka odcisnąć z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem oraz bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta (ja rozwałkowałam je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie ostrożnie przełożyłam na jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do zarumienienia).


Budynie rozprowadzamy w 3/4 szkl. mleka. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń.


Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady z 2-3 łyżkami słodkiej śmietanki 30%).