Piernik z tartym jabłkiem

Jako, że grudzień to doskonały czas, gdy makowce, pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki.

Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam aż 1 szklankę bakalii, ale możecie dać ich ciut mniej.

Nam ten piernik bardzo smakował:)

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka
  • bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części  orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki)

Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy.

Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy.  Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę.

Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche,  naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Miksujemy tylko do połączenia.

Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach i dodajemy do masy razem z bakaliami – mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy do formy 22x11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-65 minut (do tzw suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, a ciasto w środku nie było jeszcze upieczone, przykrywamy blaszkę folią aluminiową.

Źródło