Gruszkowe Cappuccino

Przepisów na pyszne ciasta, które chciałabym wypróbować jest tak wiele, że nie raz nie wiem na jakie się zdecydować…

W takich momentach na szczęście można skorzystać z „sondażu rodzinnego”;) Może wydawać się to śmieszne, jednak czasami jest dość skuteczne:) Z kilku propozycji tym razem padło na ciasto z gruszkami.

Postanowiłam wypróbować przepis stworzony przez Panią Kasię Guzik:) Wiernie, krok po kroku, odwzorowałam całą recepturę, bo… po co zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy,  bo ciasto faktycznie jest fantastyczne.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Masa cappuccino:

  • 2 śmietany Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 10 łyżek cappuccino orzechowego
  • 100 ml wrzątku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny

Mus gruszkowy:

  • ok 1 kg gruszek
  • 150 ml wrzątku
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 200 ml mocnej, słodkiej kawy
  • kakao

Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi dodajemy olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×28) i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Dwie/trzy łyżeczki kawy zalewamy 200 ml gorącej (nie wrzącej) wody, dosładzamy wg uznania (u mnie 2 płaskie łyżki cukru) i mieszamy.

Zimny biszkopt oddzielamy od papieru do pieczenia. Ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go mniej więcej połową porcji kawy.

Żelatynę zalewamy 100 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej.

Zimne mleko ubijamy razem ze śnieżkami na najwyższych obrotach miksera. Gdy uzyskamy gęstą pianę, dodajemy do niej serki homogenizowane oraz proszek cappuccino i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy żelatynę.

Połowę masy przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Pozostałą kawę przelewamy do miseczki. Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na sekundę z każdej strony i układamy obok siebie na masie. Przykrywamy je resztą masy cappuccino, wyrównujemy. Odkładamy w chłodne miejsce.

Gruszki obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobnych oczkach, po czym umieszczamy je w rondelku. Gotujemy gruszki około 5 minut, po czym miksujemy je na gładki mus.

Galaretkę wymieszaną z żelatyną zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino i odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne rozetki. Na koniec całość posypujemy gorzkim kakao.

Źródło