Filety z pieczoną papryką

Bardzo często na moim stole pojawia się pieczona papryka – uwielbiam ją. Jeśli połączyć ją z pysznym mięsem mamy obiad idealny. Dzisiejsze danie więc dla  mnie takie jest;) Aromatyczna, pachnąca papryka, do tego pyszne pomidorki, ze ślicznie pękniętą skórką, no i mięso – pieczone, soczyste, doprawione jedynie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Pychota.

Ps. Papryka niestety schowała mi się pod mięsem i pomidorami, które choć koktajlowe, miałam dość duże. Pomimo tego, że wykorzystałam aż 4 papryki, śmiało można by wykorzystać jeszcze 1-2 dodatkowe:)

  • 2-3 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta (tym razem nie dałam)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

 

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w większą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Oprószamy solą oraz pieprzem do smaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy mięso. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w kilku miejscach dość głęboko (uważamy, by nie przeciąć piersi). Oprószamy je granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odkładamy.

Formę z papryką wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy umyte pomidorki koktajlowe i piersi kurczaka. Zapiekamy wszystko razem przez około 30 minut.

Uwagi: Jeśli do przygotowania dania wybieramy większe filety, należy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia.